Actueel

EarlySense Patiënveiligheidssysteem van Devices4Care vierde in noviteitenconcours van topziekenhuizen

Device4Care 13 juli 2016
EarlySense sensor

In het innovatieconcours dat de 26 samenwerkende topklinische opleidingsziekenhuizen STZ organiseerde is het EarlySense Patiëntveiligheidssysteem van Devices4Care vierde geworden. Met het EarlySense systeem worden vitaal bedreigde patiënten in ziekenhuizen zonder enig lichamelijk contact 24 uur per dag gemonitord. Ademhaling, hartslag en beweeglijkheid worden volledig contactloos, dóór de matras heen, gemeten door een sensorplaat (te zien op de foto) en geregistreerd in een centraal computersysteem. Dit geeft een alarm af al voordat zich een medische calamiteit voordoet.

Pieter van Roon ziet de hoge positie van EarlySense in de lijst van 35 ingezonden innovaties als een enorme opsteker: “Natuurlijk wil je graag eerste worden in zo’n belangrijke innovatiewedstrijd. Maar op deze manier, en met de kans die wij kregen ons als getipte kanshebber te mogen presenteren aan de jury, komt ons systeem in beeld van de meest toonaangevende ziekenhuizen van Nederland.”

In Nederland werkt al een aantal ziekenhuizen met dit systeem. Daarbuiten, in De VS, Engeland en Israël wordt het op grotere schaal met succes toegepast. Uit onderzoek blijkt dat het vroege waarschuwingssysteem onnodige sterfgevallen in ziekenhuizen heeft vermeden.

De selectiecommissie van de STZ-ziekenhuizen maakte uit de 35 innovaties een shortlist. Daarbij werd vooral gelet op de toegevoegde waarde van de innovaties voor de kwaliteit van zorg voor de patiënt en mogelijkheden om de innovaties toe te passen in de topklinische ziekenhuizen. Uit deze voorselectie is een top tien tot stand gekomen, waarvan de genomineerden een plek kregen op de druk bezochte innovatie-expo.

Het uiteindelijke eindoordeel werd geveld door het publiek, na een spannende pitch-strijd tussen de vier hoogst scorende innovaties. De gedeelte eerste plaats werd toegekend aan MyDiagnostiek en ZIVVER. MyDiagnostiek is een innovatie van het Martini ziekenhuis in samenwerking met de Groninger Huisartsen Coöperatie en Menzis. ZIVVER is een geavanceerd én gebruiksvriendelijk systeem voor veilig e-mailen, chatten en documenten delen met collega’s, patiënten, zorgverzekeraars, kwaliteitsregistraties, toezichthouders, leveranciers en andere relaties binnen en buiten de zorg.

STZ organiseerde de innovatie challenge op 30 juni 2016 in Amsterdam ter viering van haar vierde lustrum. “Wij laten hiermee goede voorbeelden zien van hoe er vanuit samenwerking mooie innovaties kunnen ontstaan die bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van de zorg voor de patiënt. Daar zijn we trots op!” Devices4Care gaat de komende tijd demonstraties geven en proefopstellingen plaatsen om ziekenhuizen in de praktijk te laten kennismaken met het geavanceerde patiëntveiligheidssysteem EarlySense.

Latest Tweets

LAATSTE NIEUWS

Klik op de foto voor een vergroting.

Devices4Care video's