Actueel

Franciscus Gasthuis & Vlietland: EarlySense levert positieve bijdrage aan patiëntveiligheid

Device4Care 11 juli 2017


Medewerkers tonen de sensor onder de matras die patiënten continu en volledig contactloos monitort.
(Foto: Franciscus Gasthuis & Vlietland)

"EarlySense levert positieve bijdrage aan veiligheidsgevoel bij patiënt en professional"

Franciscus Gasthuis & Vlietland zijn na een proefperiode van een half jaar op de verpleegafdeling longziekten in het Franciscus Gasthuis te Rotterdam positief gestemd over het gebruik van het EarlySense-systeem. Deze innovatieve, volledig contactloze manier van patiëntmonitoring werkt met een plat meetinstrument (sensor) onder het matras. Het systeem registreert de ademhalingsfrequentie, hartslag en bewegingen van de patiënt, zonder dat hij of zij daarvan hinder ondervindt. Na een half jaar testen blijkt dat het systeem een positieve bijdrage levert aan het veiligheidsgevoel bij zowel de patiënt als de zorgprofessionals.

Door de inzet van innovatieve technologie kan belangrijke informatie worden verkregen om patiënten continu te observeren en bepaalde “trends” eerder te herkennen. De technologie is een handig hulpmiddel en maakt deel uit van het totale veiligheidssysteem, waarbij de rol van de verpleegkundige voorop staat.

Sensorplaat onder het matras
De sensorplaat onder het matras is verbonden met een kleine monitor die naast ieder bed op de afdeling is aangebracht. Als er waarden worden bereikt die kunnen duiden op een naderende verslechtering van de toestand van de patiënt krijgt de verpleegkundige een seintje op een kleine, draagbare pieper. Daarnaast kan het systeem helpen om valincidenten bij onrustige patiënten te voorkomen.

Bekijk hier het interview met longarts Dr. Hanselaar en verpleegkundige Leon Tikkel over het EarlySense systeem.

Klik hier voor het oorspronkelijke nieuwsbericht van Franciscus Gasthuis & Vlietland.

Latest Tweets

LAATSTE NIEUWS

Klik op de foto voor een vergroting.

Devices4Care video's