Actueel

Franciscus Gasthuis schaft EarlySense systeem aan

Device4Care 26 april 2018

Een verpleegkundige van de afdeling longziekten van het Franciscus Gasthuis toont de sensor onder de matras die patiënten continu en volledig contactloos monitort. (Foto: Levien Willemse/Franciscus Gasthuis & Vlietland)

“We hebben levens gered en valincidenten voorkomen”

Franciscus Gasthuis schaft EarlySense systeem aan

Rotterdam - Franciscus Gasthuis heeft een innovatief patiëntveiligheidssysteem aangeschaft voor de longafdeling. Dit maakte het ziekenhuis bekend in het Algemeen Dagblad. Dit zogeheten EarlySense systeem meet continu en volledig contactloos ademhalingsfrequentie, hartslag en de beweeglijkheid van de patiënt. Zodra diens vitale functies in gevaar komen, registreert de sensor dit dwars door de matras heen en stuurt een alarm aan de verpleging. Afdelingsmanager Lex Kahlmann bevestigt dat het al diverse malen levens heeft gered. Bijkomend voordeel van het systeem, dat bij alle 28 bedden op de afdeling is geïnstalleerd, is dat het voorziet in valpreventie. Met name oudere, kwetsbare patiënten dreigen nogal eens in verwarde toestand het bed te verlaten, waarna zij vallen. Dit systeem waarschuwt al voordat de patiënt aanstalten maakt het bed te verlaten.

Kahlmann in het AD: “Het is een waardevolle ondersteuning van de verpleging op de afdeling. Maar… de sensor wordt niet neergelegd om toe te kunnen met minder personeel. Het helpt verpleegkundigen op het juiste moment op de juiste plaats te zijn.” De patiënt heeft geen last van het plateautje dat onder de matras wordt neergelegd omdat het volledig contactloos; het werkt volledig zonder snoeren en plakkers aan het lichaam. Bij een afwijkend patroon gaat een alarm af op de pieper van de verpleegkundige. Ook kan het zo worden ingesteld dat het waarschuwt als een verwarde patiënt uit bed stapt, waarbij het gevaar bestaat dat deze valt of het infuus lostrekt. ,,Patiënten vallen sinds de proef minder op de longafdeling'', aldus Kahlmann. Verder is het volgens hem 'opmerkelijk' dat overal in het ziekenhuis de ligduur voor patiënten oploopt, maar die op deze afdeling niet is gestegen.

Longarts Hans in 't Veen stelt dat de verpleegkundigen met de sensor vaker voortijdig kunnen ingrijpen bij een patiënt. Als die opeens heel moeilijk ademt, maar ook als die verward is. ,,We hebben veel ouderen patiënten, die ook geestelijk broos zijn. Die kunnen in de war raken van het ziek zijn. Als ze in het ziekenhuis vallen en zo ook nog hun heup breken, stapelen ze probleem op probleem. Dat voorkomen we zo.''

Het EarlySense systeem wordt geproduceerd in Israël. In Nederland is het al wat langer op de markt. Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht was het eerste ziekenhuis dat ermee ging werken. Franciscus Gasthuis & Vlietland is - met trots - een van de topklinische ziekenhuizen in Nederland en de eerste die dit systeem op een longafdeling toepast. Inmiddels is importeur Devices4Care ook met andere zorginstellingen in een ver stadium met beoogde projecten.

Klik op de link voor de publicatie in het Algemeen Dagblad
https://www.ad.nl/rotterdam/slim-plankje-onder-matras-helpt-longpatienten-franciscus~a9b40be5/ 

Latest Tweets

LAATSTE NIEUWS

Klik op de foto voor een vergroting.

Devices4Care video's